Siirry sisältöön
« Takaisin listaukseen

05.11.2017 - 25.11.2017

Nähdään somessa

Tästä se starttaa
Tervetuloa someen! -näyttely 5.-25.11.2017

SOMEJUMI

Nykyään lähes kaikki hoituu puhelimella, myös taidenäyttelyssä käyminen! Kätevää, eikö?

Lapsiperheissä keskustelu peliajoista ja ruutuajasta käy kuumana, mutta yhä useammin me vanhemmat huomaamme itsekin olevamme ”ruuturiippuvaisia.”

Tutkijaryhmät toisensa jälkeen, hierovat aivonystyröitään yhteen, tutkimalla sähköisessä mediassa käytettyä aikaa, käyttötapoja, käyttötarkoituksia ja ilmiöitä. Ja me tavan kansalaiset yritämme hiki hatussa pysyä kehityksen pikajunassa mukana

Tämän taiteellisen tutkielman ideana on pureutua pintapuolisesti tuon sosiaalisen bittiuniversumin erilaisiin ilmiöihin, arkipäivän filosofisesta näkökulmasta sekä herättää monenkirjavia ajatuksia aiheesta ja sen vierestä.

Näyttelyn pääkanavaksi valikoitui Facebook, joka 53 prosentin osuudellaan, on edelleen yksi suosituimmista somekanavista. M&M:n artikkelin mukaan, vuonna 2016, jopa 75% suomalaisista kertoo käyttävänsä Facebookia.

Nykypäivänä se, mitä ei löydy somesta tai nopeasti googlettamalla, ei ole käytännössä olemassa. Tätä kuvaa hyvin muun muassa ….missäs muualla kuin Facebookissa leviävä parodiavideo naisesta, joka löytää täydellisen miehen, mutta kokee järkytyksen kun käy ilmi, että mies ei ole Facebookissa, ei Instagramissa, ei Linkedinissä, ei Whatsupissa…. ”Who is this guy?!”

Tutustuminen ja yhteydenpito ihmisiin on toki somen kautta kätevää, sillä profiilikuvaan ja kansikuvaan tiivistyy nopea analyysi henkilön persoonallisuudesta ja elämänasenteista. Palaamme tähän aiheeseen tarkemmin näyttelyn edetessä

Vaikka ihmisillä on hyvin erilaisia tapoja käyttää Facebookia, on se kuitenkin muodostunut pääosin eräänlaiseksi viihdekeskukseksi, jossa kirjoittamattoman somekäyttäytymisetiketin mukaan, pitäisi pidättäytyä pääosin positiivisissa ja viihteellisissä aiheissa & lähestymistavoissa.

Mutta facessa jaetaan myös uutisia, kuulumisia, pidetään päiväkirjaa, tiedotetaan lasten syntymästä, uudesta kodista, lomamatkoista ja ylläpidetään ehkä joskus vähän kiillotettuakin mielikuvaa elämästä. Mielikuvasta syntyy kuitenkin olettamusten perusteella helposti fiktiivinen totuus, joka vaikuttaa asenteisiimme ja jopa omaan onnellisuuteemme. Tuntuuko sinusta ehkä joskus, että muilla menee paremmin?

Olen monesti pohtinut, että someviihde ruokkii luontaista uteliaisuuttamme sekä tuo kyllä hetkellisesti paljon huumoria ja hyvää mieltä, mutta pidemmällä aikavälillä se luo alitajuisesti kuitenkin myös eräänlaisia sosiaalisia suorituspaineita. Kuulostaako tutulta?

Jaa:
Näyttelyn teokset

Näyttelyn teokset

Kuvia näyttelystä