Siirry sisältöön
« Takaisin listaukseen

Göran Augustson 1936-2012

Taiteilija Göran Augustson kuoli 2012. Hän oli syntynyt 1936.

Varhaisimman taidekoulutuksensa Augustson sai Turun Piirustuskoulussa, mistä matka jatkui Helsinkiin Suomen Taideakatemian kouluun (1958-1962). Opiskelutoverit kuten Timo Aalto saattoivat kollegiaalisesti moitiskella "Jörskin" pieniä luonnoksia siitä, tästä tai tuosta, mutta myöhemmin kuultiin hiukan toisenlainen lausunto. Sam Vanni, akatemian koulun rehtori ja Augustsonin opettaja, sanoi tätä parhaaksi oppilaakseen.

"Jörskin" opiskeluvuodet ja uran alku osuivat Suomen taide-elämän railakkaaseen murrosvaiheeseen. Vapaamuotoinen informalismi otettiin Suomessa vastaan kansallisena modernismina. Se sopi tunnevaltaisen ekspressionismin pitkään, tuttuun perinteeseen. Vannin linja, geometrinen abstraktio ja konstruktivismi sitä vastoin koettiin vierasmaalaisena, kylmän älyllisenä tunkeilijana. Syntyneet taidekiistat kyllä tasoittuivat kuusikymmenluvun mittaan.

Siinä missä monet Sam Vannin oppilaat hakeutuivat tarkoin rajattujen muoto- ja rakenneongelmien pariin, Augustson teki vapaasti sommiteltuja, yllättäviä liikeratoja ja monimutkaisia tilarakennelmia sisältäviä teoksia.

Augustson toimi vuoden verran taideakatemian koulun rehtorina. Kun hänen kauttaan ei jatkettu, oppilaskunta valmistautui 1970-luvun tapaan näyttäviin protesteihin.

Niihin ei kuitenkaan ryhdytty, mutta reaktio kertoo, kuinka pidetty Augustson oli koulun opiskelijoiden keskuudessa. Samaa mieltä Augustsonin sympaattisesta persoonasta olivat hänen kollegansakin, mutta hän saattoi myös yllättää omapäisillä ratkaisullaan.

Jaa:

Myyntivalikoimassamme olevat teokset